Tegenlicht

Ik vind het heerlijk om met tegenlicht te werken. Juist met de opgaande of neergaande zon krijg je een heerlijke lichtinval voor de foto. De zonnekap van je lens verwijderen zorgt daarnaast ook nog een voor een extra flare in je foto.

Bovenstaande foto van Joël en Febe (Friesland 2019) heb ik gemaakt met een 80/1.4 lens van Nikon. De zonnekap had ik hier verwijderd om nog meer licht binnen te krijgen. Door nét niet recht tegen de zon in te fotograferen, krijg je toch voldoende licht in op de gezichten en zorgt daarnaast voor een, in mijn ogen, mooie waas over de foto.

Bij bovenstaande foto heb ik er juist wél voor gekozen om de zo precies (bijna precies) achter het onderwerp te zetten, maar niet in de foto. De zon schijnt dus boven het hert. Dit creëert juist een mooi gouden randje om het gewei van het hert geen. De onderbelichting werkt hier ook lekker mee. De zonnekap was hier juist wel van belang om niet teveel licht binnen te laten en zo het onderwerp (het hert) eruit te lichten. Je steekt met lens als het ware door de zonnestralen heen.

Comments are closed.