Zwaan

Geplaatst op

Wat ik gaaf vind aan zwanen is dat een paartje zwanen trouw blijft aan elkaar. Ook vind ik de kracht die ze uitstralen machtig. Een vader (zwaan) die zijn gezin beschermt en lijkt te omarmen. Niemand komt aan zijn gezin! Majestueus zwemmen ze rond en kom vooral niet te dichtbij.

Deze ochtend stond ik stil bij het gebed dat Jezus ons leert. Op de vraag van de discipelen (leerlingen van Rabbi Jezus) “Heer, leer ons bidden.” geeft rabbi Jezus hen een gebed. Het Onze Vader. Jezus sluit daarin aan bij een bestaand gebed. Het Kaddish gebed (lijkt heel erg op het Onze Vader). Maar Jezus voegt er een zinnetje aan toe en dat is:

“Onze Vader in de hemel.”

Alsof de leerlingen echt moesten weten dat als ze bidden ze moesten beginnen met het besef dat ze moesten bidden tot dé Vader. Dichtbij! Een Vader die van je houdt! Majestueus! Echter, het gedeelte ‘in de hemel’. klinkt wel alsof je dan tot een Vader bidt die ver weg op een grote troon op een wolkje zit. Maar als je goed graaft in de grondtekst dan kán je het ook vertalen als: “Onze Vader in de lucht”… de lucht waarin vogels vliegen, de lucht die je op je armen voelt, de lucht die de warmte van de zon draagt. Ik geloof dat Jezus hier zegt: “Als je wilt bidden, bidt dat tot een Vader, een Vader die zo dichtbij is als de lucht om je heen.